Digital Education For All – ohjelma

Digital Education For All eli Digioppimista Kaikille on viiden yliopiston yhteisprojekti. Sen puitteissa kaikki halukkaat voivat täysin ilmaiseksi opiskella tietojenkäsittelytiedettä verkon välityksellä. Kurssikokonaisuus vastaa ensimmäisen vuoden aineopintoja. Kursseja voi opiskella omaksi iloksi ja hyödyksi, tai tavoitteellisemmin, sillä niiden avulla on tarjolla väylä yliopisto-opintohin.

Hanketta koodinoi Helsingin yliopisto, ja mukana ovat Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto. Jokainen yliopisto koostaa oman kurssikokonaisuuden, mutta opiskelijalla on mahdollisuus valita kursseja useammasta oppilaitoksesta. Digital Education For All on käynnissä vuosina 2019-2021. Hanketta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Suurin osa DEFA-kursseista suoritetaan niin sanotussa MOOC-ympäristössä. Lyhenne tulee sanoista Massive Open Online Course, jossa massiivinen viittaa siihen että opiskelijamäärällä ei ole ylärajaa. Osa opinnoista on aikataulutettuja, ja sisältää esimerkiksi ryhmätöitä. Toisia taas voi suorittaa milloin haluaa. MOOC-kurssien haittapuolena on että ne eivät suuresta osallistujamäärästä johtuen juuri mahdollista yksilöllistä ohjaus. Opiskelijan oma motivaatio ja itseohjautuvuus on tärkeää.

Opinnoista kiinnostuneen on syytä huomioida että kyseessä ovat yliopistotasoiset kurssit, ja työmäärä voi olla huomattavankin iso. DEFA ei siis opeta tietokoneen peruskäyttöä tai vastaavia kansalaistaitoja. Näiden perusteiden opiskeluun ja kertaamiseen voi löytyä paremmin soveltuvia kursseja muiden aikuiskoulutuksen oppilaitosten piiristä. Myös ammattiopistot hyödyntävät yhä useammin uusia oppimisympäristöjä, joten etäopiskeluun on niidenkin piirissä hyvät mahdollisuudet.

Digital Education For All – ohjelma
Siirry sivun alkuun