Digisti Fiksu esitteli tuloksia: Miten digitaaliset palvelut kohtaavat ikäihmiset

Ikäihmiset ja digitaalinen kansalaisuus olivat aiheena Digisti Fiksu -hankkeen työpajassa Haaga-Heliassa 24.3. Tilaisuudessa julkistettiin tuloksia haastatteluista, joita kohderyhmälle on tehty. Paikalla oli edustajia muun muassa Enter ry:stä, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksesta, Lähiverkko-projektista ja SenioriVerkosta.

Ikäihmisissä löytyy hyvin erilaisia käyttäjäryhmiä: Kunto, ikä ja erilaiset asumismuodot vaihtelevat. Kotipaikkakunnalla on suuri vaikutus palvelujen - myös digitaalisten - käyttöön. Joillakin alueilla voi kirjastoauton henkilökunta olla se, joka palvelee, tuo lääkkeitä ja antaa digineuvontaa.

-Etsimme näissä työpajoissa uusia malleja yhteistyöhön ja tiedon vaihtoon, totesi projektipäällikkö Minttu Räty Laureasta.

 

Neuvontaa ja ohjausta myös hoivahenkilöstölle

Työpajan osallistujista osa kiertää vanhusten luona kouluttamassa heitä erilaisten laitteiden käyttöön. Kouluttajat ovat huomanneet tarpeen helpompiin käyttöohjeisiin. Vanhimmat koulutettavat ovat olleet 90-vuotiaita, eikä oppimishalukkuus ole välttämättä iästä kiinni. Vanhuksia varten onkin tehty selkeämpiä ohjeita. 

Työpajassa todettiin, että erittäin selkeästi käytettävistä palveluista ja ohjeista olisi hyötyä ihan kaikille. Hoivapalvelutyössä ollaan siirtymässä yhä enemmän tablettien käyttöön, ja tiedot kirjataan tablettien avulla ylös. Myös palvelutalojen henkilökunta tarvitsee digikoulutusta.

-Palvelujen digitalisoituminen tuottaa haasteita ikäihmisille: Matkalippujen ostaminen tai lääkäriajan varaaminen on vaikeaa ilman digiosaamista – Näihin selvityksen tuomiin haasteisiin on törmännyt  moni pajaan osallistunut”, summasi työpajan antia Haaga-Helian yliopettaja, projektipäällikkö Merja Drake.

 

Tuloksia tulossa kevään aikana

Digisti Fiksu on Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteinen hanke, ja sitä rahoittaa Uudenmaan liitto. Tutkimuksen kohderyhminä ovat nuoret, maahanmuuttajat ja seniorit. Hankkeen tavoitteena on yhdistää Uudenmaan alueen toimijoita ja tukea verkottumista. Hankkeessa on tutkittu haastatteluin digitaalisten palvelujen käytettävyyttä ja kansalaisten tarpeita.

Maaliskuussa on järjestetty työpajat myös nuorista ja maahanmuuttajista. Työpajojen anti kootaan näille hankkeen sivuille. Seuraa Twitteriä, niin saat uusimmat tulokset heti tietoosi. Hankkeessa saaduista tuloksista on tulossa myös sähköinen julkaisu.

 

Teksti ja kuvat Sanna Leporanta


Yhteistyökumppanit